Programma 1. Ruimtelijke ontwikkeling

Beleidsdoelen

1.4.5

Verbeteren samenwerking met Rijk

Met de NOVI geeft het Rijk een langetermijnvisie op de betekenis, toekomst en de ontwikkeling van de fysieke leefomgeving in Nederland. In samenwerking met regionale partners hebben wij proactief input geleverd voor de NOVI, onder andere door te reageren op conceptversies, position papers aan te bieden en  gezamenlijk gebiedsdialogen te organiseren. Zie verder paragraaf 1.1.3 gezamenlijk agenderen en programmeren.  

Beoogde resultaten 2019

Gerealiseerde resultaten 2019

In de Utrechtse regio zijn minimaal drie bijeenkomsten gehouden over de Omgevingswet voor ambtenaren, bestuurders en/of volksvertegenwoordigers van Utrechtse netwerkpartners en zijn samenwerkingsafspraken gemaakt voor de invoering van de wet.

Er zijn ca. vijftien bijeenkomsten in de Utrechtse regio gehouden over de invoering van de wet en onze de provinciale verordening.

Er is een reactie op de ontwerpvisie Nationale Omgevingsvisie (NOVI), er is een omgevingsagenda Utrecht en er is (via het IPO) een bestuursakkoord met koepels en het Rijk over de NOVI (zie ook paragraaf 1.1.3).

Provincie Utrecht en IPO (mede namens provincie Utrecht) hebben bij het Rijk een zienswijze op de Ontwerp NOVI ingediend. Partijen in landsdeel Noordwest hebben afgesproken voorjaar 2020 te bezien wanneer en op welke wijze resultaten uit lopende Rijk-regiotrajecten in een Omgevingsagenda terecht gaan komen. Tevens is het IPO nog in overleg met Rijk en andere koepels over samenwerkingsafspraken m.b.t. de NOVI. Zie 1.1.3 .

Er zijn alerte reacties (samen met de IPO-partners) op voorstellen voor (aanpassing van) wetgeving, zoals de Omgevingsregeling en het Invoeringsbesluit waarvoor consultatie is voorzien in 2019.

De provincie heeft in de loop van het jaar bijgedragen aan de IPO-reactie bij de consultatie van: (1) de Aanvullingsbesluiten voor respectievelijk Bodem, Natuur, Grondeigendom en Geluid en (2) de digitale standaarden en(3) de Omgevingsregeling.

Er is deelgenomen aan twee tot drie experimenten voor het testen van de uitvoerbaarheid van wet- en regelgeving, onder andere gericht op de toepassing van voorbeschermingsregels (= bescherming van provinciale belangen in situaties dat de omgevingsverordening nog niet is geïmplementeerd in een gemeentelijk omgevingsplan).

De provincie heeft deelgenomen aan vier botsproeven waarbij nieuwe regels zijn getest op praktijkcasussen (duurzame energie, uitbreiding verstedelijking en UNESCO werelderfgoed NHW,Regelgeving Natuur (Besluit kwaliteit leefomgeving)).Daarnaast is een pilot uitgevoerd i.v.m. het testen van de standaarden (invoering deel Omgevingsverordening in DSO).

Deze pagina is gebouwd op 05/03/2021 10:09:28 met de export van 05/03/2021 09:50:18