Programma 7. Bestuur en middelen

Beleidsdoelen

7.4.3

Stimuleren relatie Europese Unie

Financieringskansen Europese programma’s
In 2019 hebben we de Europese financieringskansen benut met de projecten ‘InterCor’ (slimme mobiliteit, vanuit het Europese programma Connecting Europe Facility) en ‘SUPporting Eco-innovations towards inteRnational markets’ (SUPER: duurzame innovaties, vanuit het Europese programma Interreg Europe).
Verder heeft de verkenning naar de financieringskansen voor provinciale opgaven binnen Europese programma’s geleid tot:
•   Een succesvolle aanvraag voor het project ‘RESETTLE the ecosystem for financing near-energy-neutral home refurbishments!’ van de Economic Board Utrecht (€ 350.000), om  bijna energieneutrale woningen te financieren die beheerd worden door de Vereniging van Eigenaren bij het Climate Knowledge and Innovation Community (KIC).
•   Een succesvolle aanvraag voor het project E-Bussed, ‘Building Capacities for an European-wide E-bus Deployment’ van de provincie en Hogeschool Utrecht (€ 300.000) voor elektrische bussen.
•   Goedkeuring van een van de twee aanvragen voorde bestrijding van exotische plantensoorten bij het programma LIFE.
•   Twee aanvragen voor digitalisering bij het programma HORIZON 2020 (beide afgewezen).
•   Een aanvraag gericht op luchtkwaliteit bij het programma Urban Innovative Action (nog geen uitslag).

Lobby, Kennisuitwisseling en Profilering
Het profiel van regio Utrecht als Europese living lab voor Healthy Urban Living heeft het college in 2019 verder versterkt met de volgende activiteiten:
•   Mede dankzij onze lobbyactiviteiten is gezond leven prominent opgenomen als uitgangspunt in het advies van het Comité van de Regio’s (CvdR) voor toekomstig Europees milieubeleid, dat op 7 februari 2019 door 350 regio’s in Europa is vastgesteld. De ‘gezond-leven’-aanpak is veel genoemd in het initiatiefadvies van het CvdR. Het CvdR dringt aan op transitie in Europees milieubeleid naar gezond leven voor iedereen.
•   Een felicitatiebrief die we namens onze regionale partners naar de nieuw verkozen Nederlandse leden van het Europese Parlement hebben gestuurd. Onder de reacties op deze brief was ook een uitgebreide inhoudelijke reactie die namens vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans was gestuurd. Op deze contacten hebben we verder kunnen bouwen tijdens ons werkbezoek aan Brussel in oktober 2019 en bij de uitnodiging van vicevoorzitter Timmermans aan Utrecht na het aantreden van de nieuwe Europese Commissie in december 2019.
•   Op 7 en 8 oktober 2019 heeft het college een werkbezoek aan Brussel gebracht tijdens de Europese Week van Regio’s en Steden. Tijdens dit werkbezoek zijn er vele gesprekken gevoerd met de vertegenwoordigers van Europese instellingen, waarin het profiel van Utrecht is versterkt.
•   Op verzoek van de Europese Commissie heeft het college inhoudelijk bijgedragen aan de lancering van de Europese Regional Competitiveness Index (RCI) van 2019. Dat gebeurde met een presentatie over de provincie Utrecht en deelname aan een paneldebat. In de RCI  is Utrecht opnieuw de op een na meest competitieve regio van Europa. Dankzij onze bijdrage aan dit event en de regionale samenwerking bij de mediastrategie rondom de RCI-lancering heeft het college gezorgd voor positieve publiciteit voor Utrecht in binnen- en buitenland. Ook is het (inter)nationaal profiel van Utrecht als living lab voor Healthy Urban Living verder versterkt.
•   Het college heeft het profiel van Utrecht in Europa verder versterkt door, samen met onze regionale partners, de ‘Utrecht Region’-stand in te richten tijdens de Europese Week van Regio’s en Steden. Daarin hebben we innovatieve Utrechtse projecten gepresenteerd op het gebied van Healthy Urban Living.

Beoogde resultaten 2019

Gerealiseerde resultaten 2019

Het profiel van regio Utrecht als Europese living lab voor Healthy Urban Living is zichtbaar versterkt.
Er is een verkenning uitgevoerd naar de financieringskansen voor provinciale opgaven binnen Europese programma’s.

Het profiel van regio Utrecht als Europese living lab voor Healthy Urban Living is zichtbaar versterkt door:

  • lobby om gezond leven op te nemen als uitgangspunt in het advies van het Comité van de Regio’s (CvdR) voor toekomstig Europees milieubeleid;
  • felicitatiebrief namens regio Utrecht naar de nieuw verkozen Nederlandse leden van het Europese Parlement;
  • inhoudelijke bijdrage (presentatie en deelname aan paneldebat) tijdens de lancering van de 2019 editie van de Europese Regional Competitiveness Index (RCI);
  • vele gesprekken die wij hebben gevoerd met de vertegenwoordigers van Europese instellingen tijdens ons tweedaags werkbezoek;
  • de “Utrecht Region”-stand tijdens de Europese Week van Regio’s en Steden met innovatieve Utrechtse projecten op het gebied van Healthy Urban Living.

De verkenning naar de financieringskansen voor provinciale opgaven binnen Europese programma’s heeft geleid tot twee succesvolle aanvragen, twee afgewezen aanvragen en een aanvraag waarover nog geen uitslag is ontvangen.

Deze pagina is gebouwd op 05/03/2021 10:09:28 met de export van 05/03/2021 09:50:18